Meest gestelde IPL vragen

Hoe werkt IPL?

Met de veilige en nagenoeg pijnloze ontharingsbehandeling door middel van flitslicht. De IPL methode met gebruik van een filter van 590 NM, kan ongewenste haargroei op nagenoeg iedere locatie op het lichaam of gelaat behandeld worden met als resultaat een haarreductie van 80-90%. Het hoog energetisch gepulseerde licht zal door geleiding van het pigment omgezet worden in warmte.
Zijn IPL behandelingen voor iedereen geschikt?
Bij de behandeling van ongewenste haargroei dient het haar pigment te bevatten voor de geleiding van lichten en de warmte naar haarwortel, die uiteindelijk vernietigd dient te worden. in witte, rode en grijze haren is geen of nauwelijks pigment aanwezig. Een succesvolle behandeling kan derhalve niet gegarandeerd worden. Negroïde huidtypes (huidtype VI) zijn uitgesloten voor enige IPL behandeling wegens het te hoge pigmentgehalte in de huid. De overige getinte huidtypes zijn wel uitermate geschikt voor IPL behandeling.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits behandelt een gebied van 5 centimeter lang en 2 centimeter breed. Hierdoor worden vele haarfollikels per flits uitgeschakeld

Is de behandeling pijnlijk?

Als de lichtflits de haarfollikel bereikt kan men een prikkelende sensatie ervaren, als een elastiekje tegen de huid. De ontstane warmte tijdens de behandeling trekt binnen 1 seconde weer weg.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Bij een behandeling worden alleen de haren getroffen die in de groeifase zijn. De meeste haren bevinden zich echter in de zogenaamde rustfase. Pas als deze haren in de groeifase komen zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn tussen de 5 en 10 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Mag ik van te voren nog scheren, harsen, epileren of een ontharingscrème gebruiken?

Epileren en harsen niet, maar u dient zich wel te scheren, liefst 24-48 uur voor de behandeling. De stoppeltjes dienen zo kort mogelijk te zijn, dan is de behandeling veel minder gevoelig omdat er geen warmte op de huid blijft hangen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u niet kunt zien hoe de haargroei loopt, meestal is dit al goed te zien op een glad geschoren huid, omdat er na het scheren kleine zwarte stoppeltjes achterblijven.
Er bestaan ook crèmes op de markt die zeggen de haargroei te remmen, deze op te brengen na het harsen of epileren. Gebruikt u die alstublieft niet tijdens de gehele behandelingskuur. We willen immers zoveel mogelijk actieve haarzakjes treffen en anders wordt dit een heel moeizaam proces omdat door
deze zogeheten haargroeiremmers de haartjes in een “rustfase” terechtkomen en dan de warmte niet kunnen geleiden naar de haarwortel.

Redenen waarom de IPL behandeling niet zou kunnen werken?

Te vroeg beginnen met een behandeling nadat er vaak is geharst/ geëpileerd.
Rode of grijze haartjes. Een witte huid met rode of witte haartjes kan door het IPL systeem niet behandeld worden omdat voor de geleiding van het licht het pigment van de haartjes gebruikt. Witte, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment waardoor er ook geen geleiding plaatsvindt.

Kunnen minderjarigen ook behandeld worden tegen overmatig haargroei?

Dit hangt af van het al dan niet volgroeid zijn. Dit is individueel te bekijken en altijd alleen met toestemming van de ouders of voogd. Wet B.I.G. 16 jaar.

Kunnen gebleekte haartje worden behandeld tijde de gehele kuur?

Tot 1 week voor de behandeling wel. Op het moment van de behandeling zal een haar dan alweer voldoende gegroeid zijn zodat het stukje haar dat in de huid zit weer genoeg kleur heeft om de warmte naar binnen te leiden.

Komen de haren niet meer terug?

Wanneer u tevreden bent met een haarreductie van 80 tot 90%, dan kunt u overgaan tot een IPL behandeling. Wanneer u voor 100% onthaart wilt worden, dan is de IPL Behandeling misschien niet realistisch en zult u uw verwachtingspatroon moeten bijstellen.
Helaas zijn er op onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren, maar die nog door hormoonveranderingen wakker kunnen worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, bij gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress, ovariacysten), of bij een periode van veel inspanning. Ook kan het gewoon familiaire aanleg zijn.

Bij jonge mannen zal dit vaker voorkomen omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben.
Dat betekent dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden.

Dus het kan gebeuren dat u uiteindelijk weer “onderhoudsbeurtjes” nodig heeft. Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zal zijn uitgeschakeld (omdat die haartjes al wel bestonden tijdens de behandelperiode).

Het is belangrijk dat u liever niet meer lichte donshaartjes epileert of harst als u uitbehandeld bent, want als u daaraan gaat trekken, reageert het lichaam op een beschermende manier: hij maakt de haartjes stugger en dikker!
Misschien doet het lichaam dit niet zo welbewust, maar er vindt beschadiging van de haarfollikel plaats, deze veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer en dit geeft verhoogde haargroei.
Hierdoor kunnen ook donshaartjes (laguno) zogeheten terminale haren worden. Als u bijvoorbeeld stugge haren uittrekt van de kin, trekt u onwillekeurig soms wat donshaartjes mee. Deze kunnen door verhoogde bloedtoevoer hardere en stuggere haren worden. Kort afknippen is een betere manier.
Wanneer u uitbehandeld bent, dan is het raadzaam om voor een optimaal blijvend resultaat, 2x per jaar een zogenaamde “onderhoudsbehandeling” te ondergaan. Het kan namelijk altijd voorkomen dat er op een bepaalde locatie wat haartjes terugkomen. Wanneer u dit bijhoudt geniet u optimaal van uw ontharingsbehandeling.

Waarom is het ontharen tijdens het gebruik van sommige medicijnen niet aan te raden?

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor hoog energetisch licht. Lees goed de bijsluiter van het gebruikte medicijn , of kijk op www.geneesmiddelenrepertorium.nl.

Een overgevoeligheid voor sterk licht kan optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes:

– Tegen acne (Ro-accutane, iso-tretoine/vit. A zalf, ed.).
– Medicijnen tegen somberheid en overspannenheid (antidepressiva).
– Kruidenpreparaten tegen somberheid, zoals St. Janskruid (Hypericum, merknaam bv. Kyra).
– Een kuur van antibiotica of penicilline.

Individueel kan weleens van deze richtlijn worden afgeweken, namelijk wanneer u een bepaald medicijn al jaren slikt en nooit enige overgevoeligheid voor licht heeft gemerkt: dus nooit last had van zonneallergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht), en nooit de ogen dicht moest knijpen tijdens gewoon daglicht.

U kunt dan een paar testpatches laten uitvoeren om te zien hoe uw huid reageert. En als dat goed gaat, kunt u wel de plekken laten behandelen waarmee u niet in de zon komt, bijvoorbeeld de oksels.

Ontstekingsremmers (bijv. Prednison) gaan ook niet samen met de behandelingen, want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandelingen om de huid weer te normaliseren.

U kunt kan pas met een IPL ontharingsbehandeling/kuur beginnen als genoemde medicijnen niet meer gebruikt.

De wens tot ontharing mag geen reden zijn deze belangrijke medicijnen af te bouwen. Overleg bij twijfel eerst met uw arts of en wat de mogelijkheden zijn.

Kan er over een Tatoeage heen behandeld worden?

Nee. Donkere kleuren (pigment) trekken de energie aan en dat betekent een overdosis warmte. Dus er is kans dat de huid korstjes krijgt die er een paar weken later afvallen. Daarom dient er om de tatoeage heen gewerkt te worden als u de tatoeage mooi wilt houden. U zult een stukje huid moeten blijven scheren om de tatoeage. Tenzij u het ontharen belangrijker vindt en er voor kiest uw tatoeage op den duur weer te laten bijwerken. Maar het is wel pijnlijk wanneer er over de tatoeage heen gewerkt wordt.

Waarom mag er niet behandeld worden tijdens een zwangerschap?

De kans bestaat dat er tijdelijk meer haargroei of juist minder is, dus we zouden te veel of te weinig behandelen. Tijdens de zwangerschap kan de huid reageren op lichtbronnen met “zonneallergie”: rode jeukende bobbeltjes, of met extra pigmentvorming. Niet gevaarlijk maar onprettig.
Neem het zekere voor het onzekere, zodat je nooit in de positie wordt gedrongen jezelf te moeten verdedigen wanneer er toevallig complicaties zijn opgetreden bij een zwangerschap. De behandeling is weliswaar volstrekt ongevaarlijk, want het wekt alleen maar warmte op zo diep als een haartje zit, dus zal nooit de baby bereiken, maar stel dat er iets gebeurt en u heeft net een behandeling ondergaan, dan zal er toch een link worden gelegd naar de IPL behandeling.

Kan ik tijdens de zomermaanden IPL behandelingen doen?

U kunt zich het hele jaar door laten behandelen. Wel adviseer ik u dat indien u een IPL behandeling heeft ondergaan, de behandelde locatie 1a 2 weken vóór en 1 week na de behandeling niet aan de volle zon bloot te stellen. U kunt zich beschermen met een zonnebrandcrème met een hoge factor, bijvoorbeeld factor 30 of indien gewenst met een sunblock.

Waarom mag ik niet in de zon of onder de zonnebank vóór en na de behandelingen?

Dit is een belangrijk onderwerp. De cellen in de huid die pigment aanmaken om de huid te beschermen tegen de zon mogen niet actief gemaakt zijn door de zon. In reactie op zonlicht worden ze namelijk `wakker’ en vullen zich met pigment. Tijdens de behandelingen zou dit betekenen dat ook zij de toegevoerde warmte zouden absorberen, in plaats van alleen maar het haarpigment.

Dus zouden hun eiwitten ook kunnen coaguleren, waarna ze verstoord raken in hun pigmentvorming. Dit zou later in de zon uiteindelijk witte vlekken kunnen opleveren. Het duurt heel lang voordat dat weer bijtrekt. Vandaar dat we er altijd voor moeten zorgen dat de pigmentcellen zoveel mogelijk non-actief zijn tijdens de behandelingen. Dan kan het geen kwaad, ook niet als u van uzelf een donkere huid heeft.

Het hangt van uw oorspronkelijke genetische huidtype af hoelang de pigmentcellen nodig hebben om weer `in slaap te vallen’ nadat er UV-licht op is geweest, dus hoe lang u uit de zon moet blijven vóór en na de behandeling.

Wat is een succesvolle ontharingskuur?

Over een succesvolle ontharingskuur wordt gesproken als er een haarreductie wordt bereikt van 80-90%. Een locatie 100% haarvrij maken is wegens vele restrictieve factoren (zoals hormonen) onmogelijk met enig IPL of Lasersysteem. Bij veel behandelde cliënten wordt met 6 behandelingen al een haarreductie van 80-90% behaald, echter gemiddeld zijn er 8 behandelingen noodzakelijk voor een bevredigend eindresultaat.

Zijn IPL behandelingen duur?

In verhouding tot het meerjarig gebruik van scheermesjes, het ondergaan van hars- of waxbehandelingen of het gebruik van ontharingscrémes is het absoluut niet duur. Buiten de kostenbesparing welke u op termijn realiseert, geniet u tevens het comfort om niet meer te hoeven nadenken over ongeschoren locaties en heeft u geen last meer van ingegroeide haartje.

 

Ik begrijp dat Stephanie’s Salon is niet aansprakelijk wanneer de behandeling niet in die mate slaagt zoals ik mij  zou hebben voorgesteld – noch is zij aansprakelijk voor een overblijvend litteken of ander lichamelijk letsel, extra kosten als gevolg van de behandeling.

Ik begrijp dat ik bij het maken van een afspraak akkoord ga met de algemene voorwaarde die vermeld staan op de website.

Stephanie’s Salon heeft mij op de hoogte gesteld middels mondelinge en schriftelijke informatie over de mogelijk- en onmogelijkheden van de behandeling. Stephanie’s Salon heeft mij op de hoogte gesteld van de mogelijke risico’s die kunnen voorkomen:

  1. Hoewel zeer ongebruikelijk, kan na de behandeling met de IPL/SHR techniek blaarvormig of een lichte verbranding van de opperhuid optreden.
  2. Tijdelijke donkere of juist lichte pigmentvlekken kunnen ontstaan, doorgaans vervagen deze binnen 6 tot 12 maanden na de behandeling. In de donkere huid kan dit langer duren.
  3. Hergroei of verandering van donker haar in dons haar.