Meest gestelde tatoeage verwijdering vragen

 

Wanneer kom ik in aanmerking als ik mijn tatoeage wil verwijderen?

Als je na verloop van tijd helemaal uitgekeken bent op je tatoeage, is het mogelijk om deze te laten verwijderen. Dit kan alleen als de tattoo ouder is dan 6 maanden. Bedenk wel goed of je het echt wilt, want je tattoo wordt door de behandeling permanent verwijderd.

 

Hoe bereid ik me voor op het laten verwijderen van mijn tatoeage?

Voordat je de beslissing neemt om je tattoo te laten verwijderen, zal je een intakegesprek hebben bij de kliniek waar je behandeld wordt. Dit gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Alle belangrijke zaken omtrent de behandeling zullen worden besproken; onder andere de verwachtingen, het resultaat, de kosten en alternatieve behandelingen.

 

Wat houdt de laserbehandeling precies in?

Ons apparaat zendt een hele smalle bundel van licht uit, met een zeer korte laser impuls. Het licht zorgt voor een enorme toename van energie, waardoor de inktdeeltjes kapot gaan en smelten. De afgebroken inkt wordt door het lichaam opgenomen en via natuurlijke weg (urine) uitgescheiden.

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om mijn tatoeage te laten verwijderen?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van het huidtype, de inktsoort, de grootte en diepte van de tatoeage en tenslotte hoe oud de tatoeage is. Gemiddeld zijn er zo’n 5 tot 10 behandelingen nodig om de tatoeage geheel te laten verwijderen. Let op dat er ongeveer 4  weken tussen de behandelingen in moet zitten, omdat de huid moet herstellen en de afgebroken inkt uit het lichaam moet zijn afgevoerd. 

Er zijn altijd enkel uitschieters die meer of minder behandelingen nodig hebben. Dit heeft te maken met de kleur van het pigment, de soort tatoeagekleurstof, de huid, het feit of de tatoeage door een amateur of professional is gezet.

 

Wat is het verschil in behandeling passend bij het type tatoeage en het huidtype?

Er is geen verschil in de behandeling zelf, maar wel in de behandelingsduur. Donkere tatoeages (met een zwarte, blauwe of rode inktkleur) op een lichte huid zijn over het algemeen sneller behandeld dan lichte tatoeages (met een gele, paarse of lichtblauwe inktkleur) op een donkere huid. Mensen met een donker huidtype zijn vaak moeilijker te behandelen, doordat ze sneller huidreacties hebben op de laser.

 

Is de behandeling pijnlijk?

De laserbehandeling zelf wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. De huid kan na de behandeling wel wat pijnlijk en branderig aanvoelen. Dit trekt vanzelf weer weg.

 

Hoelang duurt het herstel?

Direct na de behandeling zal de huid wat opzwellen en kleine blaartjes vormen. De tattoo zal grijs aankleuren (de lasersnow), wat na enkele minuten wegtrekt. Gedurende een aantal dagen na de behandeling kan de huid nog rood zijn en de blaasjes zullen vanzelf indrogen.

 

Zijn er vaak complicaties bij de behandeling?

De laserbehandeling is een veilige methode, maar er bestaat altijd een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, jeuk en blaarvorming. De belangrijkste complicatie is tijdelijke pigmentverandering, 3-6 maanden na de behandeling, waardoor de huid lichter of donkerder is dan de rest van de huid. Restjes inkt etc. kunnen soms, hoe vaag ook, zichtbaar blijven. Het is mogelijk dat hier en daar een verschuiving van huidpigment te zien zal zijn. De huid zal op de behandelde plek nooit volmaakt de kleur krijgen die hij had voor de ingreep.

 

Moet ik mijn huid nog extra beschermen voor en na de behandeling?

Het is verstandig om de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan UV straling gedurende de behandelperiode, vanwege de kleine kans op pigmentatieverandering. Bescherm de huid dus goed met een zonnebrandcreme (min. factor 30).

 

Blijven er littekens achter na het verwijderen van mijn tatoeage?

Wanneer je tatoeage verwijderd is, verschilt het per huidtype en persoon, soms zullen er lichte littekens te zien zijn. De grootte van de littekens is afhankelijk van de behandelingsduur en het herstel (blaarvorming met infecties etc.). Dit is meestal minimaal.

 

Is er een alternatief voor de laserbehandeling?

Operatief laten verwijderen van je tattoo is een andere mogelijkheid. Hierbij wordt de huid in smalle strepen weggesneden en weer gehecht. Deze laatste optie kan alleen wanneer de tatoeage niet breder is dan 2 cm.

 

Wat is het resultaat? Wanneer kan ik deze verwachten?

De meeste tatoeages zijn na 5-12 behandeling helemaal verdwenen. Er blijft slecht een licht litteken bestaan. Het precieze resultaat verschilt een beetje per persoon en is afhankelijk van het type huid en de tattoo (met name de kleuren) en door wie de tattoo is gezet.

Uw eigen lichaam heeft  ‘het laatste woord’!  Daarom kunnen wij ook geen garanties geven ten aanzien van het aantal behandelingen. Dat is namelijk afhankelijk van heel veel factoren, zoals:

  • De soort tatoeage
  • Amateuristisch of professioneel gezet
  • De diepte en de ouderdom van de tatoeage.
  • De inkt: de exacte reactie van een bepaalde inktsoort in de huid is nooit met volledige zekerheid te voorspellen.
  • De kleur. Verschillende kleuren vereisen vaak een verschillende aanpak.
  • De plaats. Voor een tatoeage op een gevoelige plek moet de te gebruiken energie lager liggen. Daardoor zijn vaak meer behandelingen nodig.
  • De gevoeligheid van de huid.
  • De aanwezigheid van meerdere tatoeages over elkaar.
  • Uw afweersysteem.

Na 10 tot 20 dagen ziet de huid er weer normaal uit en kunt u de resultaten van de behandeling al zien. Het behandelde oppervlak wordt lichter dan de omliggende huid. Dat komt, omdat de laserenergie ook door uw natuurlijke pigment (melanine) wordt opgenomen. Hierdoor verdwijnt dat pigment tijdelijk. Is de tatoeage weg? Dan keert de melanine in de meeste gevallen weer terug en krijgt de huid langzaam z’n oorspronkelijke kleur terug.

 

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Er is geen invloed op de inwendige organen en de behandeling kan zonder risico’s worden toegepast tijdens de zwangerschap (natuurlijk niet op de buik zelf). Laserlicht is wel schadelijk voor de ogen. U krijgt daarom een bril op om uw ogen te beschermen.

 

Ziektebeeld

Psoriasis, ader ontstekingen, hepatitis, diabetisch, zwangerschap, huidkanker, huidallergieën en andere huidziektes. Wij raden aan om eerst met uw huisarts contact op te nemen als u een van deze aandoening heeft.

 

Aansprakelijkheid

Stephanie’s Salon verklaart zich voor honderd procent te zullen inzetten om een tatoeage, permanente make-up, couperose of pigmentvlekken vakkundig te verwijderen. Stephanie’s Salon kan evenwel niet de garantie geven dat de tatoeage in alle gevallen voor de volle honderd procent onzichtbaar zal worden.

Restjes inkt etc. kunnen soms, hoe vaag ook, zichtbaar blijven, vooral bij tatoeages die “foute” pigmentatie hebben gebruikt. Het is mogelijk dat hier en daar een verschuiving van huidpigment te zien zal zijn. De huid zal op de behandelde plek nooit volmaakt de kleur krijgen die hij had voor de ingreep.

Stephanie’s Salon is niet aansprakelijk wanneer de behandeling niet in die mate slaagt zoals klant  zich kan hebben voorgesteld – noch is zij aansprakelijk voor een overblijvend litteken, ander lichamelijk letsel of extra kosten als gevolg van de behandeling.